Här en sammanfattning från 2011 års möte på Österlen

10 september 2011 var det åter dags för återsamling med släktföreningen. Lite färre blir vi för varje gång, men de flesta av veteranerna var ju där och glädjande nog väldigt många barn. Så det blev som vanligt ett lyckat möte även om vi denna gång inte följde något strikt program. Val av plats och logi visade sig vara lyckosamt. D vs Valnöt&Kaprifol i Hammenhög fungerade utmärkt för våra behov.  Byggnaden i sig, intressant, f d folkhögskola men nu vandrarhem där man dock kunde välja pensionatsstandard  till  billigt pris.
Ja, jag tror barnen  också trivdes, särskilt vid ankomsten då vi i vanlig stil med mingel och grill korv. Vi hade en stor uteplats till vårt förfogande med mycket roliga grejer för de yngsta.  Ja, det var mer en stor park med stort valnötsträd som gav karaktär åt miljön.
Tillfälliga trafikproblem orsakade en del förseningar med ankomsten för en del  men denna gång hade vi inga fasta tider att ta hänsyn till under eftermiddagen.


De flesta sökte sig söderut mot kusten där man kunde ströva omkring i områdena kring Kåseberga och Löderup och bl a beskåda Ale stenar. Löderups annars så fantastiska strandbad var inte fullt så attraktiv denna lördag pga, visserligen varmt för årstiden men en fuktig disig lite kvalmig värme som inte kändes inbjudande för strandbad precis.  Tvingade mig till ett dopp i alla fall, och det var svinkallt.    Och jag tror Ale stenar fick va i fred från souvenirsamlarna.

Vår möte, numer mer typ intressant samkväm än strikta mötesförhandlingar,  blev mycket minnesvärd tack vare Bertil Nosslins (son till Greta, alltså barnbarn till Per-Adolf och Hilda)  berättelser från en svunnen tid  bl a hur han blev läkare och gjorde karriär inom  klinisk kemi. framför allt  nukleärmedicin (användnings av radioaktiva isotoper ) inom medicinen här omnämd som nukleärmedicinens nestor  Krönika om nuklearmedicinens utveckling

Själv fick jag mottaga en fin champagneflaska som tack för att jag ordnat detta möte. Tack snälla alla som bidrog med detta !

Ett sorgligt inslag var att Siv Ronge, Alfs dotter min kusin, just hade avlidit nyss fyllda 80 år den 14 augusti. Som Malmöbo hade vi annars haft nöjet att få ha henne med på vårt möte. Hennes dotter Madeleine sammanställde en kort levnadsbeskrivning som vi fick ta del av genom Margareta Rihms försorg. Det blev en vacker och värdig minnestund.    

Ett spännande tillskott till vår släkthistoria kunde jag rapportera om. Blev nämligen kontaktad via nätet av Johanna Austrin boende i Skaraborg med släktanknytning till min farfarsfar Gustav Ronge (eller Rånge som det då stavades) d v s Per-Adolfs pappa. Hon var nämligen släkt med Gustavs hustru Greta Louise född Caullvine ibland stavat Colvin, hattmakare från Skara. Hon försåg mig med släktdata som rör denna gren, och som ju kan länkas ihop med vårt släktträd. Men det roliga var att hon lyckades trolla fram dokument från Degebergs lantbruksskola ute i Rackeby som visar att Gustav Rånge skrevs in där på skolan 1 november 1837. bild av dokumentet" Vi var ju och besökte denna plats för ett antal år sedan. Skolsalen befann sig ju då fortfarande i oförändrat skick.

Sedan byttes det om,  kanske inte galaklädsel men ändå inte långt ifrån.  Fanns en mysig uteveranda där vi intog mousserande dryck. Stämningen förhöjdes ytterligare genom Jörgen Kyles dragsspel (påstod sig vara nybörjare, men det märkte vi inte mycket av, ja kanske repertoiren var lite begränsad, men det finns potential!!)
Matsal i källarvåningen där vi bjöds på en välsmakande viltgryta. Underhållning bl a av barnen (sång och fiolspel).  
Men som sagt, alla barnen främst i de lägre åldrarna satte sin prägel så det kändes som en gemytlig familjefest.

Söndagen fick också disponeras lite fritt. Många valde att bara åka runt och njuta av den sköna naturen i den sydöstra delen av skåne. Några valde att åka med ånglokomotivet , sista turen för säsongen från Brösarp till S:t Olof c:a 30 min.  Alltid imponerande med dessa pustande frustrande maskiner som väcker nostaligska minnen för de äldre av oss åtminstone.

Allra sist var det lunch på Hammenhögs gästgiveri. God mat innan vi skildes åt för denna gången.
Under mötet röstades det i alla fall för en upprepning om 2 år. Särskilt nu med det betydligt enklare arrangemangt där alla bokar och betalar sitt, och utan alltför strikt program, så finns det nog förutsättningar för ytterligare möten.
 Syftet numer är ju snarare att få stifta bekantskap med en kanske helt ny intressant del av landet och inte så mycket allt som rör Rongesläkten.

Som förslag till plats för nästa möte blev  trakten intill Sundborn med Carl Larsson gården, och Susanne Ronge med god lokalkännedom och nu som villig medarrangör-
Sundborn och Carl Larssongården
Foton från mötet på Österlen


Dubbelklicka på småbilderna så blir de större